Standard V-label

V-label — vegetarijanski certifikat

V-label — vegetarijanski certifikat

Kakšnih 20 let nazaj so se pojavili prvi poskusi, da bi ustanovili svetovno vegetarijansko organizacijo. William Pick, ustanovitelj in predsednik Židovskega Vegetarijanskega Društva, je že leta 1976 poskušal vpeljati univerzalni vegatarijanski simbol.

Sedanjo oznako V-LABEL je ustvaril italijanski umetnik prof. Bruno Nascimben (Castenaso), leta 1985 pa so jo na kogresu EVU v Cervii v Italiji predstavili za svetovno uporabo. Od takrat so jo za svojo rabo prevzele številne vegetarijanske in veganske organizacije.

Trg za vegetarijanske izdelke in različne brezmesne altrnative hitro raste, hkrati s tem pa se pojavlja tudi vse bolj očitna potreba, da bi potrošnikom pomagali prepoznavati primerne izdelke. V Švici se te licence v prehrambeni industriji podeljujejo že od leta 1996, od takrat pa je bila oznaka sprejeta v številnih državah, tako da jo danes poznajo že skoraj vsi evropski narodi od Portugalske do Rusije. Veliko dela in truda je bilo vloženega v oblikovanje pravilnika, kriterijev in številnih podobnih vidikov, tej inicijativi Evropske Vegetarijanske Unije pa se pridružuje vse večje število različnih vegetarijanskih organizacij.